Damerna står i fokus på torsdagens kupong när det ska träningsspelas inför sommar-OS i Japan som går av stapeln i månadsskiftet juli-augusti. Med 250.000 extra i potten som extra krydda är det bara att tacka och ta emot när vi vänder blickarna mot ’derbyt’ mellan Sverige och Norge och avslutar kupongen natten mot fredag med USA – Portugal. Spelstopp 17.59 torsdag 10 juni.

Match i fokus

Förbundskapten Peter Gerhardsson har så gott som starkast möjliga trupp till sitt förfogande när Sverige tar emot Norge hemma i Kalmar på Guldfågeln Arena. SVT sänder matchen som blir en föraning vad gäller damernas chanser i kommande OS i Japan. Ser man till truppens bästa elva och de senaste resultaten, däribland fina 1-1 mot USA som man också möter i OS, är Sverige alltjämt med i diskussionen men det finns saker att jobba på. Senast man mötte Norge inför VM i Frankrike imponerade man inte och här gäller det att visa Gerhardsson att man förtjänar sin plats i OS-truppen mot ett på förhand jämnstarkt Norge.

Kupongens spik

USA rusar som vanligt fram i damfotbollen och har en rad imponerande segrar under det senaste året under sitt bälte. Spanien, Holland, Frankrike, Japan och Brasilien har alla fått bekänna färg då USA vunnit nio av sina tio senaste. Enda plumpen? 1-1 mot Sverige vilket blev en fin skalp för våra blågula damer men också ett kvitto på att USA inte automatiskt vinner allt även om de kliver in som tunga favoriter. Här är det dock precis så pass stor skillnad som det ser ut på förhand. Senast lagen möttes i ett dubbelmöte 2019 vann USA med 7-0 totalt efter att Portugal inte ens haft ett enda avslut i returmötet. Faktum är att Portugal förlorat nio raka mot USA och har ännu inte gjort mål på dem vilket talar sitt tydliga språk.

Kupongens skrälldrag

0-5 mot Holland och 2-5 mot Tyskland, om än utan många av de mer rutinerade spelarna att tillgå, är oroväckande för nye förbundskaptenen Tony Gustafsson som dock ställs inför en aningen enklare uppgift här. Uppladdningen inför OS är i full gång liksom hemma-VM 2023 och med ett mer ordinarie lag tillgängligt bör Australien göra sig mer rättvisa. Storstjärnan Sam Kerr och övriga behöver omgruppera sig och lär inte vara sugna på ett nytt nederlag – varpå en bättre insats är att vänta för nationen som ändå är rankade 9:a i världen. Med lite mer tid tillsammans den här gången och två matcher bakom sig ska deras offensiva kvalitéer leda dem framåt mot ett Danmark, på 16:e plats på FIFA:s ranking, som möjligen ställer över storstjärnan Pernille Harder här.

Topptipset – 18 rader x 5kr

  1. Sverige – Norge (1, X)
    Räkna med fin insats av stark svensk trupp i genrepet inför OS.
  2. Frankrike – Tyskland (X)
    Jämnt att vänta mellan fyran mot tvåan på världsrankingen.
  3. Danmark – Australien (1, X, 2)
    Nog har Australien tillräckligt med offensiva kvalitéer för att hota här.
  4. Spanien – Belgien (1)
    Spansk damfotboll är på oerhört stark uppgång och så även landslaget.
  5. Nordirland – Skottland (2)
    Nästan 20 platser skiljer dessa åt på världsrankingen vilket ska synas.
  6. Ungern – Serbien (1, X, 2)
    Jämnt och målsnålt att vänta mellan två jämnstarka nationer.
  7. Jamaica – Nigeria (2)
    Utvecklingen visserligen nedåtgående men Nigeria fortfarande bäst i Afrika.
  8. USA – Portugal (1)
    Även ett reservbetonat USA löser uppgiften här.

Vilken insats lirar du den här veckan? Spela Topptipset hos Svenska Spel med hjälp av Spelkanalens analys och var med i snacket om högvinsterna du också. Lycka till i jakten mot 8 rätt!