Det europeiska cupspelets kvalomgångar dominerar veckans kupong som dock smyger med ett par matcher från norska Eliteserien liksom Superettan-mötet mellan Helsingborg och Värnamo. Fokus ligger självklart på våra svenska lag som ändå ges goda chanser att i alla fall ta sig förbi denna kvalrunda. Spelstopp 18.59 onsdag 21 juli.

Match i fokus

Malmö fick en behaglig lottning i den första kvalrundan men hade ändå svårt att prestera så pass som förväntat mot ett klart sämre motstånd. Visst fanns säkerligen en känsla hos MFF att det aldrig var någon risk för dramatik och sett till matcherna på vardera sida om returen mot Riga visade också på att motivationen knappast var på topp. I kvalmatcher som dessa är det dock farligt med underskattning, och även om Malmö bör kunna ta sig förbi de finska mästarna HJK Helsingfors vill det nog till att MFF den här gången gör det mesta av sin hemmafördel i den första matchen. HJK satsar hårt på att nå ut i Europa och är inte oävet offensivt sett varpå Malmö behöver vara på sin vakt för att undvika onödig press till returen. Allt annat än en tredje kvalrunda mot Rangers som kommer dra storpublik med tydlig Champions League-prägel vore ett misslyckande för skåningarna både enligt sig själva och medialt. HJK har således allt att vinna som underdogs!

Kupongens spik

Legia Warszawa körde över norska mästarna Bodö/Glimt i första rundan, och det var inte mycket snack om att Legia var bättre i bägge matcherna. Ligasegrare två säsonger i rad hemma i Polen men missat precis på målsnöret i kvalspelet till Europa. Ifjol var det Rangers som vann med totalt 1-0 över två matcher innan gruppspelet till Europa League och räkna med att Legia siktar på att nå gruppspelsfasen den här säsongen. Lilla FC Flora har således inte mycket att hämta och kan få se sig överspelade redan i första mötet i Polen där Legia var bästa hemmalaget ifjol i seriespelet.

Kupongens skrälldrag

Galatasaray fick en osedvanligt tuff lottning i kvalet när man ställs mot ligatvåan från Eredivisie PSV. Holländarna hade inte kraft nog att hålla tempot med Ajax säsongen ut men är mer än redo för att ta sig ut i Europa. Offensivt skickliga med ett inhemskt målsnitt på dryga två per match och med ett par spelare som vi känner igen från sommarens EM, Denzel Dumfries och Donyell Malen bl a, blir de att räkna med. Samtidigt kan även PSV känna viss oro för att Champions League-drömmen tar slut redan i den andra rundan då den turkiska ligatvåan Galatasaray blir en tuff nöt att knäcka. PSV föll i flera stora matcher ifjol trots att de gjorde ett bra gruppspel i Europa League, men kommer få bekänna färg här. Galatasaray missade titeln på målskillnad i den allra sista omgången i Süper Lig och har gott om erfarenhet från den allra högsta nivån – och kommer således med en annan tyngd än PSV.

Europatipset lilla systemet – 162 rader

 1. Malmö FF – HJK Helsingfors (1)
  Allsvenska serieledaren visar fin form och ska ha högre kapacitet inte minst på hemmaplan.
 2. NK Mura – Ludogorets (2)
  Det slog inte direkt gnistor om Ludogorets i förra kvalrundan men dem bör gå på högre varv här.
 3. Slovan Bratislava – Young Boys (2)
  Gästande Young Boys har god vana av Europa vilket väger starkt till deras fördel i dubbelmötet.
 4. PSV – Galatasaray (1, X, 2)
  Vidöppet mellan två lag som bägge förtjänat sin plats i gruppspelet men som måste genom kvalet först.
 5. Legia Warszawa – FC Flora (1)
  Hemmastarka Legia med sikte på nytt gruppspel har medlen för att göra processen kort med Flora här.
 6. Olympiakos – Baku (1)
  Allt annat än segermarginal för de överlägsna grekiska mästarna vore en enorm skräll.
 7. Sandefjord – Haugesund (1, X, 2)
  Bortasvagt Haugesund kommer från fin seger senast och vann bägge inbördes möten ifjol.
 8. Sarpsborg 08 – Mjöndalen (1, X, 2)
  Ett par fina insatser framför hemmapubliken lyfter Sarpsborg men de får passa sig då Mjöndalen står upp bra.
 9. Stabaek – Lilleström (1, 2)
  Målrikt att vänta mellan pigga nykomligen Lilleström och Stabaek som fortsätter släppa in mål på löpande band.
 10. Strömsgodset – Odds BK (1, X, 2)
  Hemmalaget börjar hitta allt mer rätt men får se upp med gästerna som repade sig senast efter jobbiga 0-5 i Molde.
 11. Aberdeen – BK Häcken (X)
  En svag vår och en sommar som lämnat en del att önska är inte optimalt för Aberdeen mot försvarsstarkt Häcken under ny ledning.
 12. Hammarby – Maribor (1)
  Nya Hammarby trivs i offensiven och nye tränaren Milojevic vill se ett modigt Bajen gå för det här.
 13. Helsingborg – Värnamo (1)
  Välbehövlig urladdning för Helsingborg senast vars tunga offensiva pjäser måste börja leverera nu.

Europatipset stora systemet – 972 rader

 1. Malmö FF – HJK Helsingfors (1)
 2. NK Mura – Ludogorets (2)
 3. Slovan Bratislava – Young Boys (2)
 4. PSV – Galatasaray (1, X, 2)
 5. Legia Warszawa – FC Flora (1)
 6. Olympiakos – Baku (1)
 7. Sandefjord – Haugesund (1, X, 2)
 8. Sarpsborg 08 – Mjöndalen (1, X, 2)
 9. Stabaek – Lilleström (1, X, 2)
 10. Strömsgodset – Odds BK (1, X, 2)
 11. Aberdeen – BK Häcken (1, X)
 12. Hammarby – Maribor (1, 2)
 13. Helsingborg – Värnamo (1)

Vilket system ryggar du den här veckan? Spela Europatipset hos Svenska Spel med hjälp av Spelkanalens analys och var med i kampen om miljonerna du också. Stort lycka till i jakten på 13 rätt!