Sista dagen i juli månad avslutas med en blandad kupong mestadels bestående av svenska matcher. Även Danmark och Skottland som premiärspelar kompletterar veckans rad där reprisen av den skotska cupfinalen mellan Hearts och ifrågasatta Celtic sticker ut lite extra. Spelstopp 15.59 lördag 31 juli.

Match i fokus

Celtic lyckades inte besegra Midtjylland i Champions League-kvalet utan lämnade dubbelmötet med totalt 2-3 efter att returen gått till förlängning. Det var fjärde gången i ordningen som Celtic faller innan gruppspelet i Champions League är såklart en missräkning men fyller på nederlagen från det titellösa fjolåret. Cupsegern i december mot just Hearts tillhör den säsongen 2019-2020 som flyttades fram pga Covid-19 och ”räknas” således inte. Nye tränaren Ange Postecoglou har således en tuff uppgift att göra Celtic till en självklar toppkandidat med tanke på hur styrelsen agerat under de senaste transferfönstren – en direkt orsak tillsammans med ledarskapet under Neil Lennon bl a som gjorde att ett eftersatt Celtic inte kunde svara upp mot Rangers ifjol. Om CL-kvalet och träningsmatcherna som föranlett säsongsinledningen är något att gå på är ligapremiären på bortaplan mot nykomlingen Hearts långt ifrån en självklart seger.

Kupongens spik

Norrby jagar Landskrona i toppen av Superettan och tog tredje raka segern hemma mot Västerås senast. Mest glädjande var kanske de fyra målen framåt varav tre från bäste målskytten Dijan Vukojevic, men faktum är att tabelltvåan Norrby återigen gjorde en fin försvarsinsats. Ett insläppt på sina fyra senaste matcher innebär att endast Helsingborg och Värnamo, som Norrby höll nollan mot bägge två, släppt in färre mål hittills vilket är något att bygga vidare på. Intressant är också att Norrby är Superettans bästa bortalag såhär långt efter att ha gått obesegrade i fem raka matcher på bortaplan. Norrby har således toppchans när man nu ställs mot jumbon Falkenberg som förlorat nio av 13 omgångar hittills vilket bl a inkluderar samtliga lag från nuvarande topp-6.

Kupongens skrälldrag

Varberg har jobbat hårt under EM-uppehållet för att komma tillbaka till Allsvenskan bättre rustade än vad säsongsinledningen antydde. Det har också gett resultat främst defensivt även om det skulle dröja till förra helgen innan första segern sedan återstarten kom. Med gott mod och tydlighet sprang man över IFK Göteborg vars stjärnglans snabbt la sig och Varberg kan nu blicka uppåt mot tabellen. Fem av lagets sex förluster har kommit mot nuvarande topp-5 varpå ett enklare schema är att vänta framöver där också poängskörden ska kunna förbättras. Mot ett Degerfors ur slag som kommer från tre raka förluster dessutom ska Varberg ha goda chanser. Hemmalaget kunde inte hindra Sirius, också dem formsvagt före matchen, att vinna senast och de två målen tar nykomlingen på 20+ insläppta efter 12 omgångar. Kanske att det är just Varbergs defensiva grund som kommer leda dem till poängen här efter att ha sänkt snittet från dryga två insläppta per match före uppehållet till endast ett nu.

Stryktipset – 192 rader

 1. Degerfors – Varberg (X, 2)
  Toppchans för Varberg att klättra i tabellen de kommande omgångarna och måste rida på vågen från segern senast.
 2. Trelleborg – Helsingborg (2)
  Skånederby där Helsingborgs offensiv bör få sina chanser mot Trelleborg som släppt in flest av alla i topp-10.
 3. Vasalund – AFC Eskilstuna (1, 2)
  Nog har Vasalund spelat ihop till en seger och hemma där sju av tio poäng hämtats har man bra chans mot bortasvagt AFC.
 4. Ross County – St Johnstone (2)
  St Johnstone med fin fjolårssäsong i ryggen har stabiliteten att besegra nykomponerat County som var en besvikelse ifjol.
 5. Dundee FC – St Mirren (X, 2)
  Nykomlingen Dundee har ett ungt lag som får svårt att räcka till mot mer beprövat St Mirren som avslutade våren fint.
 6. Hearts – Celtic (1, X, 2)
  Hearts studsade tillbaka direkt från Championship i överlägsen stil och möter ett fortsatt ojämnt Celtic med mycket att förlora.
 7. Viborg – Midtjylland (X, 2)
  Nykomlingen Viborg har två fina skalper hittills och kommer med gott mod på hemmaplan inför CL-jagande Midtjylland.
 8. Karlstad Fotbollsutveckling – Vänersborgs FK (2)
  Målrikt att vänta mellan defensivt sköra Karlstad som släppt in 15 på sina fem senaste och fem ifjol mot Vänersborg.
 9. Djurgården – Häcken (1, X)
  Stark hemmaplansfördel då Häcken inte vunnit här sedan 2014 och svårslagna Djurgården är i riktigt fin form för tillfället.
 10. Kalmar – Mjällby (1, X)
  Kalmar får inte till offensiven riktigt men har bra chans mot formsvagt Mjällby som förlorat fem raka och inte vunnit på åtta matcher.
 11. Östersund – Hammarby (2)
  Hammarby ska inte missa chansen mot defensivt skört Östersund som man slagit fyra gånger i rad med totalt 11-2.
 12. Falkenberg – Norrby (2)
  Jumbon Falkenberg har förlorat fler matcher än någon annan och ställs här mot försvarsstarkt Norrby med näst bäst målskillnad.
 13. Västerås – Landskrona (X, 2)
  Trots fina säsongsinledningen oroar formen för Västerås som måste hitta rätt här för att ha chansen mot seriens bästa lag.

Stryktipset – 1024 rader

 1. Degerfors – Varberg (X, 2)
 2. Trelleborg – Helsingborg (X, 2)
 3. Vasalund – AFC Eskilstuna (1, 2)
 4. Ross County – St Johnstone (2)
 5. Dundee FC – St Mirren (1, 2)
 6. Hearts – Celtic (X, 2)
 7. Viborg – Midtjylland (X, 2)
 8. Karlstad Fotbollsutveckling – Vänersborgs FK (1, 2)
 9. Djurgården – Häcken (1, X)
 10. Kalmar – Mjällby (1, X)
 11. Östersund – Hammarby (2)
 12. Falkenberg – Norrby (2)
 13. Västerås – Landskrona (X, 2)

Vilket system ryggar du den här veckan? Spela Stryktipset hos Svenska Spel med hjälp av Spelkanalens analys och var med i kampen om miljonerna du också. Stort lycka till i jakten på 13 rätt!