Toppfotbollen och regionalfotbollen samsas på onsdagens kupong som inleds av tre matcher från Champions League-kvalet och avslutas av svenska division 2. Inklämt däremellan är Helsingborgs bortamöte med Vasalund i Superettan som för bara någon vecka sedan såg ut som en självklar bortaseger, men efter förra omgången ges anledning att vara vaksam. Spelstopp 18.59 onsdag 5 augusti.

Match i fokus

Helsingborg lyckades för andra gången på kort tid kasta bort ett läge att knappa in på lagen i toppen av Superettan. Förluster mot både Värnamo och i Skånederbyt mot Trelleborg senast gör verkligen att det går att ifrågasätta Helsingborgs titelchanser även om det är en lång säsong kvar – och gott om tid att växla upp. Det lär behövas mot ett Vasalund som fick bra och efterlängtad utdelning senast mot ett formstarkt AFC Eskilstuna som lär ha gjort gott för både moral och självförtroende. Vasalund har nu kontakt med lagen ovanför strecket efter segern senast som också innebär att 10 av 13 poäng plockats hemma. Det lär således inte bli en särskilt enkel uppgift för Helsingborg här som inte alltid lyckas leva upp till favoritskapet vilket säsongsinledningen är ett tydligt tecken på.

Kupongens spik

Dinamo Zagreb är vana att spela matcher i såväl kval- som gruppspel i Europa. Att de skulle ta sig förbi cypriotiska Omonia Nicosia med sammanlagt 3-0, efter en stabil 2-0 ledning i första mötet hemma i Kroatien, var således ingen större överraskning. Här blir motståndet givetvis svårare men fördelen att börja på hemmaplan är en faktor som inte ska underskattas här. Legia tenderar att trivas bättre hemma i Polen där de exempelvis i första rundan mot norska mästarna Bodö/Glimt ganska enkelt stängde dörren efter ett resultatmässigt jämnare första möte. Sett till lagens styrkor har dock hemmalaget klart bättre förutsättningar, då Legia i större utsträckning än Dinamo en förmåga att tappa koncentrationen emellanåt och sånär bommade mot FC Flora i förra rundan. Misstag i det här skedet kommer kosta och i det avseendet kommer hemmalaget kunna koppla ett grepp hemma i Zagreb.

Kupongens skrällbud

Ferencvaros vann den inhemska ligan i överlägsen stil ifjol efter att bl a ha varit synnerligen effektiva och stabila på hemmaplan. Det avspeglades även i Champions League där de kvalade sig hela vägen till gruppspelet, och väl där gjorde man efter förutsättningarna en fullt godkänd insats. Den erfarenheten har gett mersmak och efter att ha tagit sig förbi litauiska Zalgiris i förra rundan har de alla chanser att knipa ett nytt avancemang till gruppspelet här mot en likvärdig motståndare. Att få börja hemma nu när bortamålsregeln är skrotad får ses som en fördel i sammanhanget och kan mycket väl avgöra huruvida Ferencvaros kan göra dubbelmötet så pass jämnt som förhandstipsen pekar på.

Topptipset – 32 rader x 5kr

 1. Spartak Moskva – Benfica (X, 2)
  Högre nivå och kunnande hos portugiserna som är väldigt svåra att få hål på men Spartak ger sig inte i första taget.
 2. Dinamo Zagreb – Legia Warszawa (1)
  De stabila kroaterna siktar högt och ska kunna göra avtryck med sitt hemmastöd i första mötet.
 3. Ferencvaros – Slavia Prag (1, 2)
  Prag må vara favoriter över dubbelmötet men Ferencvaros kan absolut ställa till problem med knapp hemmafördel.
 4. Vasalund – Helsingborg (X, 2)
  Nog är Helsingborg sina egna värsta fiender här som behöver ställa om från derbyförlusten och hålla för favorittrycket.
 5. IFK Skövde – Ahlafors (1, 2)
  Gästerna vann returmötet i juni men får räkna med mindre ensidig historia här mot målglatt Skövde.
 6. IFK Berga – Räppe GoIF (1, X)
  Jämnt att vänta mellan två lag från toppen av tabellen precis som senast lagen möttes då Räppe tog fin revansch.
 7. IFK Lidingö – Karlsbergs BK (2)
  Lidingö må vara serieledare men visst ser Karlsberg fina ut för tillfället som med vass offensiv gillar sina chanser här.
 8. Karlslunds IF – Motala AIF (2)
  Motala är förtjänta av en seger efter att ha varit nära i flera matcher och mot Karlslund som sällan håller nollan har man toppchans.

Vilken insats lirar du den här veckan? Spela Topptipset hos Svenska Spel med hjälp av Spelkanalens analys och var med i snacket om högvinsterna du också. Lycka till i jakten mot 8 rätt!