Sista dagarna av VM-kvalet för den här gången innebär matchdag fem och sex vilket för flera nationer är ett avgörande läge i respektive grupp. Kupongens samtliga matcher är således hämtade från det europeiska kvalspelet där det blir spännande att se om Frankrike återigen ska falla på eget grepp i en grupp de redan borde ha avgjort vid det här laget. Spelstopp 20.44 tisdag 7 september.

Match i fokus

Nederländerna har en fin chans att göra om och göra rätt från VM-kvalpremiären där de blev utspelade av Turkiet. Revansch här och det är istället Nederländerna som är i pole position i gruppen om direktplatsen till VM och sett till utvecklingen för de båda landslagen efter premiären finns det fler faktorer som spelar in till hemmalagets favör än Turkiets. T ex hade Memphis Depay och övriga i Nederländerna inga som helst problem med Montenegro senast, samma Montenegro som Turkiet tappade poäng via 2-2 bara dagar dessförinnan. Nederländerna har också växt ihop mer som ett fungerande lag vilket inte riktigt kan sägas om Turkiet på samma sätt, vilket blev väldigt tydligt också i sommarens EM. Med hemmalagets fina offensiv i åtanke är det svårt att se Turkiet med sin svaga defensiva struktur hålla tätt nu när ”ordningen är återställd”.

Kupongens spik

Serbien är ett fysiskt tungt lag att möta och Irland i det här skedet, med endast en poäng inspelad efter fyra omgångar, får svårt att räcka till. Visst, matchen mot Portugal må ha förtjänat mer men krysset senast hemma mot Azerbajdzjan lämnade mycket att önska. Irland såg återigen håglösa ut och får inte till det offensivt vilket Serbien kommer utnyttja till max här. När lagen möttes tidigare i VM-kvalet kunde Alexandar Mitrovic och Dusan Vlahovic visa klassen och mer av samma är att förvänta här mot ett Irland som inte vunnit på sex raka hemmamatcher. Målfarliga Serbien toppar gruppen före Portugal på målskillnad vilket inte kommer kastas bort i första taget sett till hur laget missade att kvala in till EM.

Kupongens skrälldrag

Cypern har visserligen ingenting att göra med de fyra översta platserna i gruppen men då och då kniper de poäng mot nationer som Slovenien och Slovakien bl a i olika kvalsammanhang – om än oftast på hemmaplan. Det är dock upp till motståndet, och i detta fall Slovakien, att bryta igenom och få hål på detta lågt stående Cypern. Slovenien åkte exempelvis till Cypern i våras och föll med 0-1 medan Slovakien inte heller övertygade eller fick hål på dem trots merparten av bollinnehavet. En liknande matchbild är att vänta och då detta ser ut att bli en måstematch för Slovakien ligger all press också på hemmalaget att leva upp till favoritskapet. Det går inte alltid hem vilket bl a Cypern men även Malta och Bulgarien synat det senaste året vilket gör att det inte går att utesluta ett nytt kostsamt poängtapp för de målsnåla slovakerna här.

Topptipset – 32 rader x 5kr

  1. Danmark – Israel (1, X)
    Högtflygande Danmark spelar strålande fotboll men det gäller att se upp med tvåan Israels offensiva kvalitéer i kampen om direktplatsen till VM.
  2. Kroatien – Slovenien (1)
    Bortasvaga Slovenien har inte mycket att hämta mot ett Kroatien som tajtat till det defensivt och ställt in siktet på förstaplatsen i gruppen.
  3. Slovakien – Cypern (1, X)
    Det vill till att Slovakien får ett tidigt mål om detta ska gå vägen för Cypern håller hårt i poängen så länge de har chansen.
  4. Irland – Serbien (2)
    Efter poängtappet senast är Irland i teorin borta från VM vilket Serbien som jagar gruppsegern har styrkan och kvalitén att göra det mesta av.
  5. Nederländerna – Turkiet (1, X)
    Revanschläge för Nederländerna i hemmamötet men Turkiet ger inte upp förstaplatsen utan en fight och är bättre än EM visade.
  6. Österrike – Skottland (1, X)
    Måstematch för båda lagen om man vill hålla drömmen om VM vid liv men nog har Österrike visat mer kvalitet och stabilitet den senaste tiden.
  7. Frankrike – Finland (1, X)
    EM-debutanterna Finland gillar säkert sina chanser här mot ett Frankrike som helt på egen hand sett till att hålla gruppen öppen.
  8. Färöarna – Moldavien (1)
    Moldaviens tio raka bortaförluster med 1-25 imponerar inte mot ett Andorra som trivs hemma mot denna typ av motstånd.

Vilken insats lirar du den här veckan? Spela Topptipset hos Svenska Spel med hjälp av Spelkanalens analys och var med i snacket om högvinsterna du också. Lycka till i jakten mot 8 rätt!