Det smäller på flera ställen under söndagens utbud runt om Europa där det vankas både Stockholms-derby som toppmöte i Serie A på veckans kupong som blandar friskt från Sverige, Italien, Spanien, England och Tyskland. Med 3,5 miljoner extra i jackpott finns det fint värde på flera håll så detta kan vara en bra vecka att spela ett större system än vanligt. Spelstopp 14.59 söndag 12 september.

Match i fokus

Milan slutade visserligen långt bakom titelvinnande Inter ifjol men en andraplats och comeback i Champions League är alltjämt en stor framgång. Mycket tyder dock på att det kommer bli än tuffare den här säsongen vad gäller platserna i toppen av tabellen där inget lag ser självskrivet ut att rycka tidigt. Lazio, Inter, Juventus och Milan är kanske de främsta utmanarna om själva titeln men såväl Roma som Atalanta och Napoli kommer se till att göra säsongen intressant. Max Allegri är tillbaka i Juventus, José Mourinho i Roma och av de första två omgångarna att döma så kommer Maurizio Sarris Lazio att bli att räkna med. Grunden som Simone Inzaghi, nu i Inter, la passar Sarri perfekt vilket gett fin utdelning hittills och det ska således bli intressant att se Milan ta sig an detta. För om det råder optimism och en viss hype över samtliga lag ovan är det desto mer lågmält i Milan som tappat ett par viktiga kuggar i Calhanoglu och Donnarumma vilket märkts inledningsvis. Milan har gjort vad som förväntats men inte mycket mer och kommer få bekänna färg här mot ett lag som de brukar ha svårt för.

Kupongens spik

Liverpool hade visserligen marginalerna med sig senast mot Chelsea men det är långt ifrån omöjligt att de inte hade hämtat upp underläget även vid spel 11 mot 11. Efter en mellansäsong ifjol där de flesta såg både fysiskt men framförallt mentalt trötta ut har Liverpool kommit in i den här säsongen på ett sätt som påminner om det vi vant oss vid från tidigare år. Det finns en hunger och ett par extra procent i utförandet som inte fanns ifjol och det gör Liverpool till ett väldigt skräckinjagande lag att möta. Leeds med sitt man-man spel fick erfara det mot dem ifjol då Mohamed Salah, ständigt ett hot med sin snabbhet och förmåga att komma till avslutslägen, avgjorde med sitt hattrick. Med tanke på hur Leeds blev isärplockade av Manchester United i premiären och det faktum att Liverpool med sitt sätt att spela på är tillbaka på banan igen är det svårt att se detta sluta på annat sätt än med bortaseger.

Kupongens skrälldrag

Degerfors vinner visserligen sällan på bortaplan men ska de lyckas hänga kvar i Allsvenskan är det hög tid att börja göra det nu. Kalmar åkte dit ordentligt mot Elfsborg före uppehållet och är trots allt bara sex poäng före Degerfors i tabellen vilket ytterligare understryker hur små marginaler det är i Allsvenskan. Kalmar har precis som Degerfors inte direkt rosat marknaden offensivt den senaste tiden varpå matchens första mål kan bli nog så avgörande här precis som senast lagen möttes. Kalmar vann då efter ett straffmål men Degerfors reste sig därefter genom att ta tre raka viktiga segrar. Med den mesta av pressen på Kalmar har ett revanschsuget Degerfors med mer att visa än senast lagen möttes inte mycket att förlora här – men allt att vinna om de skulle lyckas ta ledningen.

Europatipset lilla systemet – 216 rader

 1. Leeds – Liverpool (2)
  Om inte Leeds lyckades ifjol kommer det inte gå vägen här heller då säsongsinledningen inte heller stöder annat än bortaseger.
 2. Milan – Lazio (2)
  När Lazio springer och sätter fart på bollen brukar Milan få problem och under Sarri har Lazio sett oerhört bra ut när de gjort just det.
 3. Roma – Sassuolo (1, X)
  Mourinho har fått bra och välbehövlig fart på Roma men Sassuolo har fin offensiv potential vilket gör detta till en svårlöst seger.
 4. Cagliari – Genoa (1)
  Cagliari är inte att lita på i vanliga fall men Genoa skrämmer ingen och vinner inte hemmalaget matcher som dessa ser det genast mörkt ut.
 5. Djurgården – Hammarby (1, X, 2)
  Derbyt tillhör vanligen Hammarby vilket lär bli märkbart under matchens gång, inte minst då Djurgården svalnat rejält på sistone.
 6. IFK Göteborg – Halmstad (X)
  Ingenting kommer gratis för Göteborg och Halmstad med sitt defensiva grundspel blir ingen lätt match det heller varpå nytt kryss är på tapeten.
 7. Kalmar – Degerfors (1, X, 2)
  Det är svårt att veta var man har Kalmar och Degerfors kan mycket väl överraska här direkt efter uppehållet när ingen tror på dem.
 8. Osasuna – Valencia (X, 2)
  Bra start i Valencia och en mer än duglig trupp får utgångstipset men på bortaplan trivs man inte och hemmalaget kommer göra match av detta.
 9. Cadiz – Real Sociedad (X, 2)
  Sociedad tog en knapp seger här ifjol och har inte riktigt växlat upp ännu vilket kan göra detta till en svårlöst historia återigen.
 10. Real Madrid – Celta Vigo (1)
  Även om Celta är intressanta har de inte fått till det hittills och när Hazard, Benzema och Co är på spelhumör kommer ridån sist ut på kupongen.
 11. Nantes – Nice (2)
  Om Nice fått en flygande start under nye guldtränaren Galtier verkar Nantes hålla jämna steg med fjolåret och det räcker föga här.
 12. Bochum – Hertha Berlin (1, X, 2)
  Efter tre tuffa matcher har Hertha en beskedligare uppgift nu men frågetecken på ett flertal spelare ger nykomlingen Bochum chansen.
 13. Eintracht Frankfurt – Stuttgart (1)
  Med tanke på all frånvaro i Stuttgart bör Frankfurt kunna utöka sviten om 20 raka hemmamatcher utan förlust här tämligen friktionsfritt.

Europatipset stora systemet – 768 rader

 1. Leeds – Liverpool (2)
 2. Milan – Lazio (X, 2)
 3. Roma – Sassuolo (1, X)
 4. Cagliari – Genoa (1, X)
 5. Djurgården – Hammarby (1, X, 2)
 6. IFK Göteborg – Halmstad (X)
 7. Kalmar – Degerfors (1, X)
 8. Osasuna – Valencia (X, 2)
 9. Cadiz – Real Sociedad (X, 2)
 10. Real Madrid – Celta Vigo (1)
 11. Nantes – Nice (X, 2)
 12. Bochum – Hertha Berlin (X, 2)
 13. Eintracht Frankfurt – Stuttgart (1)

Vilket system ryggar du den här veckan? Spela Europatipset hos Svenska Spel med hjälp av Spelkanalens analys och var med i kampen om miljonerna du också. Stort lycka till i jakten på 13 rätt!