Inte långt efter sommarens EM-slutspel rullar VM-kvalet vidare med ett av sina tre landslagsuppehåll innan året är slut. Sveriges viktiga hemmamöte med Spanien på Friends Arena toppar såklart kupongen den här torsdagen som värmer upp inför helgens fortsättning av kvalmatcher. Spelstopp 20.44 torsdag 2 september.

Match i fokus

Sverige fick en bra start på VM-kvalet i våras och klev också in i EM med goda förhoppningar om en fin mästerskapssommar. Nu blev det som det blev mot Ukraina och Sverige fick ta avsked, precis som flera av lagets trotjänare de senaste åren. Utan Seb Larsson, Mikael Lustig och Marcus Berg bl a står landslaget inför en utmaning som i alla fall i det här skedet ser övermäktig ut. Sett till hur våra nyckelspelare klev in i EM jämfört med hur det ser ut för tillfället är detta en klart försvagad både elva och trupp. Med tanke på hur det såg ut mot just Spanien med det bästa laget i betydligt bättre fysisk form i sommarens gruppspel är det svårt att visa någon större optimism. Spanien, som redan tappat poäng en gång i kvalet hittills, har ett riktigt starkt lag med sig och kan koppla greppet om gruppen via seger här. Sveriges enda hopp egentligen är väl att Spanien fortsätter vara så pass ineffektiva som de är emellanåt och då kanske främst personifierad av Alvaro Morata.

Kupongens spik

Tjeckien var en frisk fläkt i EM där varken England, Kroatien eller Nederländerna lyckades besegra dem. Inte förrän Danmark, hela EM:s lag, stod på andra sidan tog det stopp och det är något att bygga vidare på förbundskapten Jaroslav Sillhavy. Här saknas förvisso viktige målskytten Patrick Schick men det som alltjämt kommer till spel ska vara fullt tillräckligt för att inbringa en kontrollerad seger. Det kanske inte blir särskilt vackert men Tjeckien har en tyngd som är svårhanterlig såväl i duellspelet som vid fasta situationer vilket lär fälla avgörandet här. Belarus släppte åtta mot Belgien och har bara hållt nollan i två av sina tio senaste matcher mot i princip enbart Nations League C-motstånd. När nollan väl är spräckt ska spiken också sitta utan större bekymmer för Tjeckien som sällan går mållösa på hemmaplan.

Kupongens skrälldrag

Ungern överraskade många när de undvek att bli gruppens slagpåse i EM där Tyskland, Portugal och Frankrike stod för motståndet – samtliga tre vinnare av de senaste tre stora mästerskapen. En fanatisk hemmapublik i Budapest manade på sitt lag som kontrade fint och verkligen gav sig själva chansen att göra det omöjliga – något som levde ända till 83:e minuten i sista gruppspelsmatchen mot Tyskland. Med den erfarenheten i ryggen, hemmaplansfördel återigen och förstärkta av sin bäste kreatör och spelare överlag ska Ungern inte underskattas här. England må vara stabila och vanligen säkerheten själv i kvalspelen men när EM-bubblan nu är över finns det viss risk för ett bakslag. Finalförlusten efter straffar kan göra sig påmind och hur står det egentligen till med matchformen hos nyckelspelare som Raheem Sterling och Harry Kane offensivt sett? Med prioritering på de tre poängen lär England kunna bli något försiktiga och återhållsamma vilket öppnar för att hemmalaget kommer känna vittring.

Topptipset – 72 rader x 3kr

 1. Sverige – Spanien (2)
  Ett erfaret och offensivt väldrillat Spanien har potential att göra detta till en tung afton för ett Sverige som inte är i bästa slag.
 2. Ungern – England (X, 2)
  Jobbig bortamatch att vänta för England som kommer få slita för att säkra samtliga tre poäng mot ett piggt och förstärkt hemmalag.
 3. Island – Rumänien (2)
  Det stormar runt Island som får klara sig utan storstjärnan Gylfi Sigurdsson vilket öppnar för ett målfarligt Rumänien.
 4. Litauen – Nordirland (1, X, 2)
  Även Nordirland har haft bättre förutsättningar än nuvarande och kan hamna i trubbel mot ett Litauen som tar vad de kan få.
 5. Nordmakedonien – Armenien (1, X, 2)
  Hemmafördelen kan spela stor roll här precis som tidigare inbördes möten men Armenien har inlett kvalet storstilat och siktar högt.
 6. Polen – Albanien (1, X)
  EM-premiären ställde till det för Polen och frågan är om de klarar av att ställa om och bryta ner detta defensivt präglade Albanien.
 7. Tjeckien – Belarus (1)
  Inte ska väl Belarus räcka till här när målet väl kommer för ett Tjeckien som siktar mot ett nytt mästerskap efter den fina EM-sommaren.
 8. Andorra – San Marino (1, X)
  Klar fördel för Andorras något fler semi-proffs men inget av dessa är särskilt vana att vinna matcher så nog är 0-0 en överhängande risk här.

Vilken insats lirar du den här veckan? Spela Topptipset hos Svenska Spel med hjälp av Spelkanalens analys och var med i snacket om högvinsterna du också. Lycka till i jakten mot 8 rätt!