Äntligen är det ordinarie Europatipset tillbaka på riktigt med matcher från de allra största ligorna att avsluta helgen. Om Stryktipset blivit synonymt med lördagar har Europatipset blivit detsamma med söndagarna. Premier League, Ligue 1, Serie A och La Liga bidrar till veckans kupong utöver de tre från Allsvenskan och med 2,5 miljoner extra i jackpott finns det anledning att leta skrällpotential. Spelstopp 14.59 söndag 22 augusti.

Match i fokus

Chelsea fick en kanonstart på Premier League-säsongen och kunde tämligen enkelt besegra Crystal Palace med 3-0. Champions League-vinnaren har sedan dess plockat in Romelu Lukaku vilket ser ut att bli den sista pusselbiten i Thomas Tuchels gäng som på allvar seglat upp som den solklara titelfavoriten nu. Arsenal å andra sidan är inte i närheten av någon titelstrid och imponerade inte, som förväntat, i sin premiär mot nykomlingen Brentford där det blev förlust med två bollar. Förvisso saknades en del pga Covid-19 som exempelvis duon Alexandre Lacazette och Pierre-Emerick Aubameyang vilka högst troligen missar även den här matchen. Inte för att det hade gjort så stor skillnad då Arsenal helt saknar motdrag mot detta fartfyllda och intensivt pressande Chelsea som har så mycket kvalitet. Det råder också en helt annan mentalitet och självförtroende i Chelsea vilket kommer synliggöras här tämligen omgående då gästerna, derby eller ej, knappast viker undan för någon.

Kupongens spik

Juventus har tagit tillbaka framgångsrike guldtränaren Massimilliano Allegri och efter Inters nedmontering efter titeln i våras är ordningen numera återställd i Serie A. Juventus kliver på som givna favoriter och en snabb titt över axeln ser få andra lag hålla samma segertempo över säsongen. Nye Tomas Locatelli, färsk från sommarens EM-guld med Italien, blir en viktig kugge i speluppbyggnaden i ett tämligen komplett lag. Visst, det kan ta ett tag att få maskinen i rullning men Allegri vet vad han gör och med Cristiano Ronaldo kvar vet vi väl också vem som tar hem skytteligatiteln. Räkna således med att evigt unge portugisen smäller in ett par precis som i dubbelmötet ifjol mot ett Udinese som nu också sålt sin bäste och mest avgörande spelare dessutom. Utan Rodrigo De Paul blir Udinese ett lätt byte för segersuget Juventus.

Kupongens skrälldrag

Levante är visserligen rejält nederlagstippade men kommer inte ge bort några poäng förrän slutsignalen ljuder. Real Madrid vann förvisso sin premiär efter två mål av målgarantin Karim Benzema bl a, men mest intressant var ändå att ett begränsat Alavés lyckades skaka om Madrid-defensiven emellanåt. Levante gillar dock utmaningar som dessa och vann tre av sex möten mot topp-3 ifjol däribland borta i Madrid mot just Real. Med Real under nygammalt ledarskap i form av Carlo Ancelotti och en defensiv som är helt nykomponerad för säsongen går det inte att räkna bort en skräll här – precis som säsongen 2019-2020 då de snodde åt sig 1-0. Och nog går det att ställa frågan huruvida det går, och i så fall hur mycket, man lita på Eden Hazard och Gareth Bale om nu Levante gör detta till en riktigt jobbig match på samma sätt de brukar kunna göra mot topplagen?

Europatipset lilla systemet – 192 rader

  1. Arsenal – Chelsea (2)
    Klasskillnad i London när ett Chelsea med vinnarmentalitet, fart och spets ser till att klämma åt samma gamla underpresterande Arsenal.
  2. Southampton – Manchester United (2)
    Trots bra förutsättningar inför matchen gjorde Southampton ingen vidare premiär och kommer få sota ytterligare mot hungrigt United.
  3. Wolves – Tottenham (1, 2)
    Vi vet ännu inte riktigt vart vi har Tottenham och ett omställningsstarkt Wolves med en spelsugen Raúl Jimenez tillbaka kan betyda problem.
  4. AIK – Häcken (1, 2)
    AIK är fortsatt obesegrade hemma men får se upp mot ett Häcken i behov av en prestation som dessutom vunnit tre raka inbördes möten.
  5. Elfsborg – Hammarby (1, 2)
    Vidöppet möte där Hammarby har högre höjd men möjligen blickar mot kvalreturen på torsdag som ett tröttare Elfsborg kan utnyttja.
  6. Halmstad – Norrköping (X, 2)
    Krysspecialisten Halmstad har fortsatta problem framför mål men Norrköping är ojämnt och får det tufft att bärga en trea här.
  7. Örebro – Sirius (1)
    Nyförvärven har lyft Örebro som snart också får marginalerna med sig, men Sirius har de redan bockat av i augusti och kommer göra det igen.
  8. Roma – Fiorentina (1)
    Fyra raka inbördes segrar för Roma här som förstärkt fint och inte lämnar något åt slumpen i José Mourinhos återkomst i Serie A.
  9. Udinese – Juventus (2)
    Ett försvagat Udinese räcker inte till mot en målsugen Ronaldo och ett Juventus som är ute efter blod efter titeltappet ifjol.
  10. Levante – Real Madrid (1, X, 2)
    Fin skrällchans för Levante som gjort det förut och ett Real i nygammal tappning erbjuder en spännande utmaning att ta på allvar.
  11. Real Sociedad – Rayo Vallecano (1)
    Med knapp marginal tog sig Rayo tillbaka till La Liga men mot hemmastarkt Sociedad med Alexander Isak tillbaka räcker man inte till.
  12. Nice – Marseille (1, X)
    Om premiären av Ligue 1 är något att gå på smäller det ordentligt här men frågan är om inte Nice under nye guldtränaren Galtier lockar mest.
  13. Rennes – Nantes (1, X)
    Nantes trillade sånär ur ifjol men lever för derbyn som detta vilket Rennes är väl medvetna om från tidigare inbördes möten.

Europatipset stora systemet – 1024 rader

  1. Arsenal – Chelsea (2)
  2. Southampton – Manchester United (2)
  3. Wolves – Tottenham (X, 2)
  4. AIK – Häcken (1, X)
  5. Elfsborg – Hammarby (1, 2)
  6. Halmstad – Norrköping (X, 2)
  7. Örebro – Sirius (1, X)
  8. Roma – Fiorentina (1, X)
  9. Udinese – Juventus (2)
  10. Levante – Real Madrid (1, 2)
  11. Real Sociedad – Rayo Vallecano (1, X)
  12. Nice – Marseille (1, X)
  13. Rennes – Nantes (1, X)

Vilket system ryggar du den här veckan? Spela Europatipset hos Svenska Spel med hjälp av Spelkanalens analys och var med i kampen om miljonerna du också. Stort lycka till i jakten på 13 rätt!