7 av 8 matcher på torsdagens kupong hämtas från det europeiska cupspelet då kvalet till UEFA:s nyaste turnering Conference League går av stapeln. För svensk del blir det extra intressant att se hur Häcken och Hammarby mäter sig mot liknande motstånd från kontinenten och hur pass gärna de vill ta sig ut i Europa. Spelstopp 18.44 torsdag 22 juli.

Match i fokus

Häcken har fått sig ett rejält lyft efter tränarbytet och kommer stärkta med tre raka segrar inför den här svåra bortamatchen. Mot Norrköping senast hade göteborgarna inte mycket boll och skapade inte särskilt mycket, men hade ändå den individuella kvalitén i Daleho Irandust bl a för att få till ett avgörande till slut. Försvarsmässigt såg det också väldigt bra ut då Norrköping trots stort bollinnehav inte tilläts skapa några särskilt vassa chanser. Här blir såklart motståndet desto tuffare och det lär också gå lite snabbare än vad Häcken är van vid från Allsvenskan, men räkna med att det främst är defensiven som står i fokus för att ge sig själva chansen. Aberdeen har tillhört tabelltoppen strax bakom Celtic de senaste åren med inhemska cupfinaler och sena uttåg före gruppspelet i kvalet till europacuperna. Skottarna stod dock för en tämligen svag vår och sval sommar vad gäller träningsmatchandet vilket ändå gör att Häcken har rimliga chanser i detta dubbelmöte.

Kupongens spik

Helsingborg fick äntligen utlopp för alla sina offensiva kvalitéer senast och då kanske främst genom Anthony Van den Hurk. Nödvändigt och välbehövligt såklart både med lite islossning framåt men också tredje raka segern. Fjärde raka, dessutom med en hållen nolla, om man även räknar in träningsmatchen mot allsvenska Varberg vilket tyder på att Helsingborg börjat trumma igång. Vinner de sina två hängmatcher har de bara en poäng upp till serieledande Landskrona och en uppflyttning med det här laget måste vara målsättningen – och är såklart också högst realistisk. Offensivt håller truppen allsvensk klass och ska, precis som senast, kunna tydliggöra skillnaden mellan Helsingborg och övriga. Mot ett offensivt ganska begränsat Värnamo som visserligen vann senast men överlag haft det tungt på sistone har Helsingborg allt i egna händer att utöka sin segersvit hemma på Olympia.

Kupongen skrälldrag

NK Maribor tappade ligasegern på målsnöret i våras då det skulle avgöras först i sista matchen i en direkt seriefinal. De hade tre poängs marginal och bättre målskillnad men föll med 1-3 mot sedermera ligamästarna Mura. Återigen var det antalet insläppt mål som gäckade dem då de precis som säsongen före, då de slutade 3:a, gjorde klart flest mål i seriespelet. Mot ett Hammarby som möjligen håller fokus på Allsvenskan och snubblade i kvalspelet i Europa ifjol är det ändå värt att höja ett varningens finger för slovenerna – som var bästa bortalaget i seriespelet förra säsongen.

Topptipset 18 rader x 10kr

 1. Aberdeen – Häcken (1, X)
  Oklar status på Aberdeen som kan få svårt att få hål på defensivt välorganiserat och tryggt Häcken.
 2. Hammarby – NK Maribor (1, X, 2)
  Formstarkt Bajen kan få det jobbigt trots hemmafördelen mot offensivt frejdigt Maribor som är i matchtempo.
 3. Gent – Vålerengen (1)
  Norrmännen får inte riktigt till det i ligaspelet och kan åka på en rejäl nit mot starkt och mycket ambitiöst Gent.
 4. Ujpest – FC Vaduz (1)
  Vaduz slutade sist i schweiziska ligan ifjol med biljetten tack vare cupsegern i Liechtenstein 2019 och ska inte räcka till.
 5. Dundalk – FC Levadia (1, X, 2)
  Säkrast med alla tecken i ovisst möte mellan så pass lågt rankade lag där hemmafördelen mycket väl kan bli avgörande.
 6. Pogon Szczecin – Osijek (2)
  Osijek var med i kroatiska titelstriden ifjol och imponerade defensivt med blott 25 insläppta på 36 omgångar vilket räcker långt.
 7. Larne – AGF Aarhus (2)
  Dansk fotboll är på frammarsch och fjolårets ligatrea Aarhus med målskytten Patrick Mårtensen i spetsen väger tungt.
 8. Helsingborg – Värnamo (1)
  Det börjar hittas rätt i offensivt tungt Helsingborg som får mer och mer tätkänning vilket lär sporra ytterligare.

Vilken insats lirar du den här veckan? Spela Topptipset hos Svenska Spel med hjälp av Spelkanalens analys och var med i snacket om högvinsterna du också. Lycka till i jakten mot 8 rätt!