Europa står i fokus på torsdagens kupong där nya Conference League- och Europa League-kvalet helt utgör de utvalda 13 matcherna. Gruppspelet hägrar där flera av lagen har erfarenhet av att ta sig men i ett dubbelmöte kan mycket hända – och få lag i det här skedet kommer lägga sig platt. Spelstopp 18.59 torsdag 5 augusti.

Match i fokus

CSKA Sofia likt Osijek tog sig till vidare från den förra kvalomgången med minsta möjliga marginal. Bulgarerna, som får börja det här mötet på hemmaplan, behövde straffar för att ta sig förbi nuvarande lettiska ligafyran Liepaja efter dubbla 0-0 vilket knappast är ett resultat som imponerar. Kroatiska Osijek, som släppte in minst mål av alla lag i ligan ifjol, har således goda chanser att ta sig förbi detta dubbelmöte. Den stabila defensiven som grund räcker långt och har också hållt dem obesegrade de inledande tre ligaomgångarna med 5-1 i målskillnad. Lagen möttes 2019 i Europa League-kvalet där det behövdes straffar för att skilja dem åt efter varsin 1-0 seger på hemmaplan, vilket kan bli fallet även såhär två år senare. Kom ihåg dock att Sofia spelade Europa League-gruppspel ifjol där de bl a tog fyra poäng mot Roma.

Kupongens spik

Galatasaray missade som bekant direktplatsen till Champions League med smärtsam liten marginal i våras efter att ha slutat tvåa på målskillnad i den allra sista omgången trots 44 plusmål. Att sedan ha oturen att möta kvalets allra bästa lag PSV direkt var knappast någon drömlottning varpå skotska St Johnstone erbjuder en klart enklare väg till europeiskt gruppspel. Allt annat än en komfortabel seger här i det första mötet vore en enorm missräkning mot ett St Johnstone som med minsta möjliga marginal ens kvalificerade sig för kvalspelet till Europa League. De målsnåla skottarna slutade 6:a i Premiership men vann bara en match av fem i mästerskapsrundan sedan som avgör vilka lag som tar vilka Europa-platser.

Kupongens skrällbud

Molde har kopplat ett starkt grepp om norska Eliteserien och bygger vidare på fjolåret som både slutade med en andraplats liksom en fin resa i Europa League hela vägen till åttondelsfinalen. Man lyckades behålla viktige Ohi Omoijuanfo och anfallarens 16 mål hittills har varit en starkt bidragande orsak till Moldes högstanivå. Han nätade bl a i 3-0 segern hemma mot Servette i förra rundan vilket i slutändan gav avancemanget. Med mål i sju av sina tio senaste starter är han tillsammans med spelfördelaren Magnus Wolf Eikrem viktiga pusselbitar i dubbelmötet. Fjolårets turkiska ligafyra Trabzonspor har fördelen av att inleda på hemmaplan men inledde förra säsongen knackigt, och har fortfarande inte spelat ihop startelvan helt under försäsongen. Med sin namnkunniga trupp kommer också favoritskapet falla tungt över dem vilket Molde kan utnyttja när de tvingas vara på tå matchen igenom – och inte ha vaggas i falsk säkerhet med en ledning i ryggen likt inför bortamötet med Servette.

Europatipset lilla systemet – 192 rader

  1. Galatasaray – St Johnstone (1)
    Med 2-7 i bagaget mot PSV är det läge för namnkunnigt Galatasaray att visa sig från sin rätta sida.
  2. NK Mura – Zalgiris (1, X)
    Stark hemmaplansfördel här för målsnålt Mura som lägger fokus på att nå gruppspelsfasen.
  3. Luzern – Feyenoord (X, 2)
    Tappet av Steven Berghuis lär kännas i Feyenoord som måste se till att sätta chanserna mot defensivt generöst Luzern.
  4. Breidablik – Aberdeen (2)
    Aberdeen visade ingen pardon med Häcken och har inlett säsongen betydligt bättre och mer stabilt än de avslutade i våras.
  5. Rosenborg – Domzale (1)
    Efter en tid av knackiga resultat verkar saker och ting stämma allt mer för Rosenborg som har toppchans här.
  6. Trabzonspor – Molde (1, X)
    Det finns gott om potentiella matchvinnare i hemmalaget som dock får se upp med orädda Molde.
  7. Ujpest – Basel (2)
    Superläge för ett i grunden skickligt och hårdsatsande Basel att göra rätt för sig efter det något misslyckade fjolåret.
  8. CSKA Sofia – Osijek (1, X, 2)
    Jämn match att vänta mellan två likvärdiga motståndare som mycket väl kan avgöras av den defensiva insatsen.
  9. Hibernian – Rijeka (X, 2)
    Rijeka gjorde verkligen inte bort sig i svår Europa League-grupp ifjol och har toppchans mot hårt matchat Hibs.
  10. AEL Limassol – Qarabag (X, 2)
    Qarabag som sakta men säkert blivit en konstant i Europa bryter man inte ner hur som helst och Limassol får det tufft i dubbelmötet.
  11. The New Saints – Viktoria Plzen (2)
    Plzen har större erfarenhet av matcher som dessa och ska vara ett par nummer större över två matcher.
  12. FK Vojvodina – LASK Linz (2)
    Tredje raka gruppspelet i Europa är inom räckhåll för Linz som vant sig vid kvalrundornas mentala spel.
  13. Rakow Czestochowa – Rubin Kazan (X, 2)
    Kazan avslutade våren starkt och har visat fina tendenser hittills vilket stärker hoppet om att få med sig ett resultat till hemmamötet.

Europatipset stora systemet – 1024 rader

  1. Galatasaray – St Johnstone (1)
  2. NK Mura – Zalgiris (1, X)
  3. Luzern – Feyenoord (1, X, 2)
  4. Breidablik – Aberdeen (X, 2)
  5. Rosenborg – Domzale (1)
  6. Trabzonspor – Molde (1, X)
  7. Ujpest – Basel (2)
  8. CSKA Sofia – Osijek (X, 2)
  9. Hibernian – Rijeka (X, 2)
  10. AEL Limassol – Qarabag (1, X, 2)
  11. The New Saints – Viktoria Plzen (2)
  12. FK Vojvodina – LASK Linz (2)
  13. Rakow Czestochowa – Rubin Kazan (1, X, 2)

Vilket system ryggar du den här veckan? Spela Europatipset hos Svenska Spel med hjälp av Spelkanalens analys och var med i kampen om miljonerna du också. Stort lycka till i jakten på 13 rätt!