Europatipset har blivit EM-tipset varpå kupongens samtliga 13 matcher är hämtade från gruppspelet av sommarens mästerskapsfest. Det gör också att matcherna sträcker sig från onsdag till måndag där bl a Italiens två avslutande gruppmatcher avhandlas liksom Sveriges mycket viktiga match mot Slovakien. Spelstopp 20.59 onsdag 16 juni.

Match i fokus

Sverige får förhoppningsvis spela mer offensiv fotboll mot Slovakien än man tilläts av Spanien i mästerskapspremiären. Det är också primärt den här matchen som är nyckeln för det svenska avancemanget inte minst då Slovakien hade marginalerna med sig mot Polen och står på 3 poäng redan. Samma marginaler, med både självmål och rött kort med sig, lär slovakerna knappast få åtnjuta mot ett betydligt mer kapabelt Sverige. Samtidigt gjorde Slovakiens Milan Škriniar mål igen från en fast situation vilket blir något att verkligen nöta in på träningspassen inför matchen. Men med mer boll och mer tid på offensiv tredjedel för Sveriges del finns ändå gott om kapacitet och potential i den svenska truppen för att få med sig samtliga tre poäng.

Kupongens spik

Frankrike tar sig an gruppens svagaste lag när Ungern utan storstjärnan Dominik Szoboszlai står för motståndet i den andra gruppspelsmatchen i EM:s tuffaste grupp. Allt annat än seger här för Les Bleus vore ett stort fiasko även om förbundskapten Deschamps roterar något inför den viktiga avslutningen mot Portugal. Det finns dock inget utrymme att tappa koncentrationen och kasta bort viktiga poäng varpå Frankrike behöver dyka upp med motivation här. Bredden i truppen är av allra högsta klass i mästerskapet och det finns också spelare som vill närma sig startelvan när utslagsrundorna närmar sig; Kingsley Coman, Ousmane Dembélé och Thomas Lemar för att nämna några.

Kupongens skrälldrag

Österrike kunde inleda med seger efter att ha haft kontroll över tillställningen mot Nordmakedonien. Inläggsspelet och sina dynamiska mittfältskuggar kan skapa problem för ett Holland som visserligen ägde matchen mot Ukraina men ändå såg ganska virrigt ut defensivt under delar av matchen. Klarar Österrike av att stänga ner framförallt Hollands högerkant i form av Dumfries liksom hålla koll på andra vågen från mittfältet kan det mycket väl räcka till en poäng eller mer. Offensivt finns det kapacitet i Österrike men precis som Ukraina lär det bli lite större fokus på det defensiva arbetet här. Samtidigt är Holland sårbara i växlingen mellan anfall till försvar där trebackslinjen inte alltid är helt i synk vilket spelare som Sabitzer, Alaba och inte minst Arnautović utnyttja.

Europatipset lilla systemet – 216 rader

 1. Italien – Schweiz (1)
  Favoriten Italien är en av dem som imponerat mest hittills och håller för trycket här.
 2. Ukraina – Nordmakedonien (1)
  Press på Ukraina här men bör lösa segern mot offensivt begränsat Nordmakedonien.
 3. Danmark – Belgien (2)
  Danskarna spelar visserligen för Eriksen men stabilt Belgien med spets blir svårt.
 4. Holland – Österrike (1, X, 2)
  Defensivt sårbart Holland kan få problem mot kapabelt Österrike men lär kunna ta initiativet.
 5. Sverige – Slovakien (1)
  Fin poäng mot Spanien för Sveriges del som får spela mer offensivt här där det finns potential.
 6. Kroatien – Tjeckien (1, X, 2)
  Kroatien övertygar inte och får slita mot Tjeckien som kommer med en annan tyngd.
 7. England – Skottland (1)
  Finns mer att ge offensivt sett i England som gjorde jobbet mot Kroatien föredömligt.
 8. Ungern – Frankrike (2)
  Inte mycket att göra för Ungern i den här gruppen och även roterat Frankrike löser detta.
 9. Portugal – Tyskland (1, X, 2)
  Viktiga poäng på spel vad gäller placering i gruppen som tvåa eller bästa trea.
 10. Spanien – Polen (1)
  Stort bollinnehav att vänta återigen för Spanien som lär få utdelning till slut på sitt övertag.
 11. Italien – Wales (1, X)
  Sista gruppspelsmatchen där det gäller mer för ett Wales i behov av poäng än roterat Italien.
 12. Schweiz – Turkiet (1, 2)
  Båda lagen i stort behov av seger vilket öppnar för en frejdig och målrik tillställning.
 13. Ukraina – Österrike (1, 2)
  Liknande förutsättningar här som ovan där tre poäng kan vara avgörande för avancemanget.

Europatipset stora systemet – 864 rader

 1. Italien – Schweiz (1)
 2. Ukraina – Nordmakedonien (1, X)
 3. Danmark – Belgien (2)
 4. Holland – Österrike (1, X)
 5. Sverige – Slovakien (1, X)
 6. Kroatien – Tjeckien (X, 2)
 7. England – Skottland (1)
 8. Ungern – Frankrike (2)
 9. Portugal – Tyskland (1, X, 2)
 10. Spanien – Polen (1)
 11. Italien – Wales (1, X)
 12. Schweiz – Turkiet (1, X, 2)
 13. Ukraina – Österrike (1, X, 2)

Vilket system ryggar du den här veckan? Spela EM-tipset hos Svenska Spel med hjälp av Spelkanalens analys och var med i kampen om miljonerna du också. Stort lycka till i jakten på 13 rätt!