Norska Eliteserien adderas till Topptipsets åtta matcher för att utgöra veckans Europatipskupong. Internationell fotboll står i fokus både från pågående Copa América men såklart också från fotbolls-EM där Sveriges avslutande gruppspelsmatch mot Polen är en av många höjdpunkter. Spelstopp 17.59 onsdag 23 juni.

Match i fokus

Portugal åkte på en riktig stjärnsmäll när de gång på gång gick bort sig mot ett väldigt bra spelande Tyskland. Förlusten där innebär att det allra troligast krävs poäng här mot Frankrike för att inte EM-drömmen ska ta slut redan i gruppspelet. Frankrike är redan vidare men lär vilja vinna gruppen varpå det krävs seger även för dem här, förutsatt att Tyskland gör processen kort med Ungern vilket är förväntat. De lär dock inte vilja göra det till varje pris som helst utan ett väldigt tänkbart scenario är att Frankrike ger det 60-70 minuter, och därefter tar ett oavgjort resultat som säkrar andraplatsen – och som även Portugal skulle vara nöjda med i detta skede. Portugiserna har inte riktigt glänst hittills men Ronaldo står redan på tre gjorda mål och är alltid sugen på fler. Mycket intressant match att vänta kika på med andra ord!

Veckans spik

Brasilien dansar vidare både i VM-kvalet och Copa América ledda av nationalklenoden Neymar och hans trollkonster. Argentina ser ut att bli främste utmanare till Brasilien som siktar på att försvara Copa América-titeln från 2019 men som Brasilien svävar fram blir det en tuff uppgift. Än tuffare blir det för Colombia här som har ett par jobbiga månader bakom sig och är en lång väg från framgångarna från VM 2014. Mot ett offensivt skickligt och frispråkigt Brasilien, som även är oerhört svårforcerade, är allt annat än en storförlust ett bra resultat där den största förhoppningen är att brassarna har en ’dålig dag på jobbet’. Sett till prestationerna i de senaste matcherna är detta en upplaga av Brasilien som mår och trivs väldigt bra ihop – och som levererar när det gäller.

Veckans skrälldrag

Sandefjord tog sin blott andra seger för säsongen senast, vilket bör kunna fungera som en katalysator framöver för ett lag som efter en tuff inledning ifjol ändå lyckades rädda upp säsongen hyfsat. Strömsgodset må ligga före i tabellen nu men är knappast ett bättre lag och slutade också efter Sandefjord ifjol efter en tämligen ojämn säsong. Hemmaspelande Strömsgodset har tvingats spela tre matcher på en vecka vilket bl a resulterade i förödmjukande 2-7 borta mot serieledarna, och är uppenbart slitet vilket öppnar för Sandefjord att få med sig samtliga tre poäng precis som när de var här förra säsongen.

Europatipset lilla systemet – 216 rader

 1. Sverige – Polen (1, 2)
  Polen stod upp bra mot Spanien och har gjort sig förtjänt av chansen till avancemang
 2. Slovakien – Spanien (2)
  Det är bara seger som gäller för Spanien här som förr eller senare kommer få det att lossna.
 3. Portugal – Frankrike (X, 2)
  Finns mer att hämta hos båda lagen där ett oavgjort resultat fungerar fint för bägge.
 4. Tyskland – Ungern (1)
  Fartfyllt Tyskland fick äntligen utdelning senast och ser fortsatt skarpt ut i jakten på gruppsegern.
 5. Ljungskile – Tvååker (1)
  Toppat Ljungskile räcker långt mot gästerna som kommer från två riktigt svaga insatser.
 6. Torns IF – Assyriska IK (1, X, 2)
  Omöjligt att plocka ut en favorit mellan två formsvaga lag i stora problem.
 7. Ecuador – Peru (1, X, 2)
  Copa América är kanske inte det mest prioriterade men Peru inte oävet på neutral plan.
 8. Brasilien – Colombia (1)
  Nog går ett starkt Brasilien mot att försvara titeln där ett formsvagt Colombia får lida.
 9. Bodö/Glimt – Molde (1, X, 2)
  Tidig seriefinal mellan Bodö, fortsatt obesegrade hemma, och Molde som ännu inte förlorat borta.
 10. Haugesund – Brann (1)
  Jumbon Brann har det kämpigt och räcker inte till mot de bättre lagen, allra minst på bortaplan.
 11. Odds BK – Tromsö (1)
  Ojämnt Odds bör ändå klara av pigga men alltjämt formsvaga nykomlingen Tromsö.
 12. Staebek – Vålerengen (2)
  Kraftig favorit med hög nivå men får passa sig för att underskatta motståndet här.
 13. Strömsgodset – Sandefjord (X, 2)
  Slitet hemmalag har en tuff uppgift framför sig mot Sandefjord som tog fyra inbördes poäng ifjol.

Europatipset stora systemet – 972 rader

 1. Sverige – Polen (1, X, 2)
 2. Slovakien – Spanien (2)
 3. Portugal – Frankrike (1, X, 2)
 4. Tyskland – Ungern (1)
 5. Ljungskile – Tvååker (1)
 6. Torns IF – Assyriska IK (1, X, 2)
 7. Ecuador – Peru (1, X, 2)
 8. Brasilien – Colombia (1)
 9. Bodö/Glimt – Molde (1, X, 2)
 10. Haugesund – Brann (1)
 11. Odds BK – Tromsö (1, X)
 12. Staebek – Vålerengen (X, 2)
 13. Strömsgodset – Sandefjord (2)

Vilket system ryggar du den här veckan? Spela Europatipset hos Svenska Spel med hjälp av Spelkanalens analys och var med i kampen om miljonerna du också. Stort lycka till i jakten på 13 rätt!