Med tre riktiga stormatcher på kupongen från tre av de största ligorna i Europa kommer söndagen bli en riktigt fin fotbollsdag. London-derbyt Tottenham – Chelsea från Premier League, toppmötet Juventus – Milan i Serie A och ett spännande Valencia mot självaste Real Madrid i den sena matchen ger extra krydda åt en annars väldigt trevlig kupong. Spelstopp 14.59 söndag 19 september.

Match i fokus

Juventus tog en välbehövlig och efterlängtad första seger för säsongen när de åkte till Malmö och fulla av fokus löste 3-0. Med tanke på hur det sett ut inledningsvis fanns det farhågor att matchen mot Malmö skulle bli problematisk men Max Allegri såg verkligen till att Juventus inte gick i den fällan. Paulo Dybala visade klassen i ett Juventus som hade en annan tyngd och en annan ork än Malmö vilket blev tydligt efter första 15-20 minuterna. Nu väntar förvisso betydligt tuffare motstånd men segern gjorde Juventus mycket gott och rent inställningsmässigt kan de ta mycket från den matchen även i förberedelserna inför denna. Milan blir en rejäl utmaning sett till hur de tog sig an Lazio förra helgen liksom Liverpool i veckan på Anfield, två matcher som tydligt visar vilka kliv Milan tagit under Stefano Piolis ledarskap i de stora matcherna. Milan har närmat sig Serie A-toppen och slutade som bekant före Juventus ifjol efter att bl a ha vunnit här i Turin.

Kupongens spik

Chelsea fortsätter att leverera starka insatser och ser sådär skrämmande stabila ut defensivt som under våren. Romelu Lukaku gjorde det som han värvades för när han satte det avgörande målet i Champions League mot Zenit i veckan vilket tagit hans facit till fyra mål på fyra matcher. Med honom har Chelsea både en uppspelspunkt men framförallt en avslutare av allra högsta snitt som kommer göra skillnad under säsongen. Nu vann Chelsea förvisso bra många matcher ifjol och tog hem Champions League under Thomas Tuchel men precis som mot Zenit lär det inte vara sista gången Lukaku avgör för Chelsea. London-klubben har redan spolat av Arsenal och Crystal Palace i derbysammanhang hittills och Tottenham i det här skicket ska inte vara annorlunda. Spurs blev ordentligt avklädda mot Palace förra helgen och ser rent truppmässigt inte ut att vara i närheten av att hota Chelsea här. Skador är ett problem men Harry Kane är ännu inte i full matchform och den typen av övertag för Chelsea i såväl kvalitet som truppbredd kommer göra sig smärtsamt påmind.

Kupongens skrälldrag

Valencia har haft sin beskärda del av problem de senaste åren men verkar för första gången sedan de tog hem Copa del Rey under Marcelino vara på väg uppåt igen. José Bordalás är ny på tränarbänken och kommer från en väldigt spännande tid i Getafe där han med små resurser tog dem till Europa. Av säsongsinledningen att döma är Valencia och hans spelidé som handen i handsken vilket också gett resultat. Los Ché är en av sju klubbar som är obesegrade efter de inledande fyra omgångarna och med tanke på att de tvålade dit Real med 4-1 här förra senhösten har Madrid en svår nöt att knäcka här. Visst blev det seger mot Inter i veckan och visst löste stekhete Karim Benzema segern mot Celta förra helgen men nog finns det frågetecken över detta Real. Defensivt finns det brister och varken Thibaut Courtois, som storspelade mot Inter, eller Benzema kommer kunna hålla en sådan helt avgörande nivå över samtliga matcher den här säsongen som de gjort inledningsvis.

Europatipset lilla systemet – 216 rader

 1. Tottenham – Chelsea (2)
  Chelsea har samtliga parametrar på sin sida här mot ett skadedrabbat och decimerat Tottenham som kommit ner på jorden igen.
 2. West Ham – Manchester United (1, X, 2)
  David Moyes fortsätter att göra mycket rätt med West Ham vilket kan räcka långt mot ojämnt United trots att Michail Antonio saknas.
 3. Brighton – Leicester (2)
  Nog har Brighton mer marginaler med sig än ifjol men Leicester har nått en nivå och har en trupp som ska kunna hantera matcher som dessa.
 4. Juventus – Milan (1, X, 2)
  Milan har närmat sig både Juve och Serie A-toppen vilket gett dem en mental styrka de tidigare saknat vilket de kommer långt på här.
 5. Lazio – Cagliari (1, X)
  Två raka tveksamma prestationer är Lazio en favorit i fara mot ett Cagliari under ny ledning som med tiden bör få ut mer av manskapet.
 6. Hellas Verona – Roma (2)
  Kärlekssagan mellan Roma och José Mourinho bara fortsätter efter ny fin seger i Europa och här ska således ett formsvagt Hellas väga för lätt.
 7. Valencia – Real Madrid (1, X, 2)
  Madrid må ha bättre spets men Valencia övertygade här ifjol och spelar tufft under nye Bordalás vilket kan ge resultat mot Reals defensiva brister.
 8. Real Sociedad – Sevilla (X, 2)
  Trots en bra start resultatmässigt har Sociedad inte riktigt hittat rätt ännu och mot ett Sevilla med hög höjd blir det återigen tufft att säkra poäng.
 9. Real Betis – Espanyol (1, 2)
  Espanyol var Segundas bästa lag ifjol och med en spelare som Raúl de Tomás kan man absolut överraska Betis som gick hård rond mot Celtic i torsdags.
 10. Stuttgart – Leverkusen (2)
  Det finns gott om höjd i detta Leverkusen inte minst offensivt vilket ett fortsatt skadedrabbat Stuttgart kommer bli varse.
 11. IFK Norrköping – Örebro (1)
  Bortasvaga Örebro saknar självförtroende och ser inte mycket bättre ut inför den här matchen än när de föll med klara 0-3 i vårens möte lagen emellan.
 12. Halmstad – Kalmar (2)
  Nog finns det viss revanschlusta i Kalmar efter lagens förra möte och baserat på förra helgen verkar KFF mer än redo att ta taktpinnen här.
 13. Östersund – Elfsborg (2)
  Inget lag har vunnit färre eller förlorat fler matcher än Östersund så lyckas inte Elfsborg vinna här kan de rent av glömma SM-guldet.

Europatipset stora systemet – 1024 rader

 1. Tottenham – Chelsea (2)
 2. West Ham – Manchester United (X, 2)
 3. Brighton – Leicester (X, 2)
 4. Juventus – Milan (1, X)
 5. Lazio – Cagliari (1, X)
 6. Hellas Verona – Roma (2)
 7. Valencia – Real Madrid (1, 2)
 8. Real Sociedad – Sevilla (X, 2)
 9. Real Betis – Espanyol (1, 2)
 10. Stuttgart – Leverkusen (X, 2)
 11. IFK Norrköping – Örebro (1, X)
 12. Halmstad – Kalmar (X, 2)
 13. Östersund – Elfsborg (2)

Vilket system ryggar du den här veckan? Spela Europatipset hos Svenska Spel med hjälp av Spelkanalens analys och var med i kampen om miljonerna du också. Stort lycka till i jakten på 13 rätt!